2007/11/28

Saturnalia

H.: Arkadaşlar aralık ayında Mevlana nın Şeb -i Arus törenleri var .Mevlana türbesinin yapımında enteresan teknikler kullanılmıs ..harca yumurta akı karıştırmak ve müzenin muhtelif yerlerine devekuşu yumurtası asmak gibi .Diger taraftan da Galileo nun dunya yuvarlaktır deyip de asildigi yıllrda mevlevilere kücük bir dunya küresi ile uygulamali ders anlatılıyormus gibi gibi ..Bunun gibi bircok ornek var ,bunlar in hepsi özel bilgiler ,tıpkı piri reis in haritası gibi ...mevlana hz lerinin de seb i arus u yani düğün gecesi olaylara bu acidan bakmakla biraz daha netleşiyor ..gibi ?? mi acaba

M : Dr, bu Şeb- i Aruz'a tören denmesi ne mana? Düğün gecesi, Vuslat gecesi de deniyor. Antik çağda, 17 Aralık'ta başlayan bir Saturnalia Şenlikleri var. Şeb-i Aruz'un bu törenlerin devamı olması düşünülebilir mi? Tema olarak birbirlerine çok yakınlar.

H: abi günümüzde insanlar düğün gecesi kelimesini yanlış anlayıp düğünlere semazen çıkartmışlardır ..Safi niyetle yaklaşan kişileri tenzih ederek söylüyorum semazenler! tatil yörelerinde köçekten sonra semaya çıkmaktadır ,bu derin değerlerimizi ne kadar yerin altına ittiğimizin bir kanıtı .İzmir de Agora kalıntılarının yanına 8 katlı devasa otopark diken kişi tüm değerlerini küçümser bence .İşte abi bence azap burada başlamakta ..Gün olup da kendinde ki pırıltı ifşa olduğu zaman kişide azap başlar ,ne yaptım ben diye ..Düğün gecesi Sevgiliye kavuşma zamanıdır ,vuslat yani .Vuslat demek çokluk un birlik e dönmesidir .Vuslat oldumu ikilik,çokluk kalmaz .Vuslat gecesinden sonra Mevlana başka bir Mevlana dır .Mevlana nın dilinden konuşan Sevgili dir ,onun gözünden gören Sevgili dir .O yüzdendir ki mevlevi ayinlerinden sonra kutlama niyetine şerbet içilir .Sevgili de ''Ben insanın sırrıyım ,insan da benim sırrımdır '' diyendir .Saturnalia şenlikleri köle ile sahiplerinin aynı masada yemek yediği ,şerbet ! içtiği şenliklerdir ,bir altın çağ betimlemesidir .Seb i arus törenlerinin saturnalia nin devami midir onu bilemem ama insanlığa ortak pırıltılar bahşedilmiş olduğu için kesiştikleri yerler oldugu düşünülebilinir .Bunun için zaman kavraminirasyonalize etmek de gerekmiyor .Yani saturnalia yaşamasını bilene şu an dır ,şeb i arus da ,ama yaşamasını bilene tabi ki .

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home